Delbetalning och kreditkort

Gå inte vilse i djungeln med delbetalningar och krediter. Här lär du dig vad som är viktigt att tänka på när du ändå behöver ta ett lån.

Vad betyder delbetalning och krediter?

Det finns olika typer av krediter på marknaden med varierande villkor och ränta beroende på vad man ska låna pengar till. I detta kapitel lär vi oss allt om dessa lån och även allmänt om krediter och delbetalningar. En vanlig och ofta felaktig uppfattning är att blancolån är dyrast när man jämför blancolån, bolån och kreditkort men egentligen kostar kreditkort och avbetalningar generellt sett mest. När man står i en butik eller handlar på webben möts man ofta av erbjudanden om att handla varor på avbetalning. Att handla på avbetalning innebär enkelt uttryckt att man gör en form av kreditköp där man kan dela upp betalningen. Det är denna uppdelning som kallas för delbetalning. Avbetalningen är en form av kredit som möjliggör att du kan handla just nu och betala vid ett senare tillfälle trots att du kanske inte har pengarna tillgängliga. Med andra ord betyder krediter att man ger någon annan rätten att förfoga över en mängd pengar under antagandet att denna summa kommer att betalas tillbaka vid ett senare tillfälle.

Återbetalning av lån och krediter

När man tar ett lån väljer man också till en återbetalningstid. Beroende på vilken typ av lån det är, till exempel privatlån eller bolån, finns det olika återbetalningsplaner att välja på. För att inte stora delar av din budget ska gå till återbetalning av skulder kan det vara bra att räkna fram kostnaden för ett lån innan man tar för många lån. Ju längre återbetalningstid man väljer, desto mindre är summan som betalas av på lånet varje månad. En allt för lång tid kan göra att lånet på det stora hela blir väldigt dyrt.

Samla lån och krediter

Om du har flera olika lån och avbetalningar betyder det ofta flera olika räntor och flera dolda kostnader som avi- och fakturaavgifter, och kanske ibland även förseningsavgifter. När du samlar lånen efter att du först har löst dem slås de tidigare enskilda lånen ihop till ett enda större lån. Så genom att samla ihop lån och avbetalningar kan du på ett enkelt sätt få bättre ordning på din ekonomi och förmodligen spara flera hundralappar bara på administrationsavgifter – varje månad!

Gå vidare

Behöver kompisen lite mer kunskap? Tipsa hen om