Kapitel 1/2

Vad är delningsekonomi?

Vad innebär egentligen delningsekonomi? Jo, det betyder att du kan tjäna pengar genom att låta andra nyttja det du har eller spara pengar genom att nyttja det någon annan har. Smart va?

0% klar

Exempel på delningsekonomi i samhället

Idag finns det olika former av det som kallas för delningsekonomi och ny teknik har drivit fram nya affärsmodeller. Delningsekonomi går ut på att koppla ihop människor som har någonting med människor som vill ha någonting. Istället för att äga själv så delar man, lånar eller byter tjänster. Några exempel på det som kallas för delningsekonomi som vi möter i vår vardag är bilpooler, AirBnB och Uber.

Delningsekonomi inom privatekonomi

Utifrån dagens tekniska förutsättningar har andra typer av ekonomier vuxit fram inom finansbranschen så som marketplacelending där vi ser nya finansieringsformer som till exempel crowdfunding och peer-to-peer-lending. Den nya ekonomin vi lever i gör det enkelt att både låna mer effektivt men också investera mer effektivt i till exempel tillgångsslag och låneportföljer som tidigare bara varit tillgängligt för stora professionella investerare och banker. Det som är nytt är att bankerna inte längre har oligopol och alltså ensamrätt på den här typen av tillgångsslag. Nu kan även du som investerare tjäna pengar på samma sätt som bankerna.

Tillbaka Gå vidare

Behöver kompisen lite mer kunskap? Tipsa hen om