Budget

För att ha full koll på din inkomst, dina utgifter och ditt sparande är det smart att ha en budget. Det är väldigt enkelt att göra en själv. Här lär du dig hur!

Vad är en budget?

Man kan säga att en budget är en plan över pengar in och ut. Det är smart att som privatperson skapa en budget för att se till att pengarna räcker till det en vill, till exempel fasta kostnader, några rörliga kostnader och sparande.  Även företag använder sig av budgetar för intäkter och utgifter, och för att kunna planera verksamheten utifrån den.

Vad är budgetkalkyl?

Med budgetkalkyl menas egentligen en budget med siffror i där man kalkylerar (räknar på) sin ekonomi.

Varför bör man ha en budget?

Att ha en budget och följa den är A och O för att få kontroll över sin ekonomi. Oavsett hur lite eller hur mycket pengar man får in varje månad så går det att skapa en budget. Med budgeten skapar du en bra grund för ett tryggt privatekonomiskt liv. Den ger dig även flera fördelar som du kanske inte tänkte på:

Du får koll på vilka köpvanor du har i din privatekonomi

Genom att ha en budgetkalkyl för din privata ekonomi så kan du lättare få koll på dina köpvanor. Oftast är det dem små kontinuerliga köpen som utgör en stor del av dina kostnader i slutet av månaden.

Med en budget spenderar du inte pengar i onödan

Att ha en budget innebär att man har utrymme för specifika saker varje månad som man själv har planerat in. Man kan helt enkelt inte ta pengar från andra saker man har satt av sina pengar för.

Du blir förberedd på oväntade utgifter

Ibland sker oväntade saker som kan få stora negativa konsekvenser för den som inte har en budget, där en del av pengarna har satts av för just oväntade utgifter. Har du däremot en budget så har du skapat en fallskärm för dig själv när dessa oväntade händelser sker.

Chans att öka ditt sparande

Ränta på ränta-effekten innebär att pengar som man dels har sedan innan, och dels som man sätter in, kommer att avkastas om och om igen på sig själva. I slutändan skapar detta ett kraftfullt verktyg för ett långsiktigt sparande. Även om du endast har utrymme för några hundralappars sparande varje månad i din budget så räcker detta gott och väl för att kunna spara ihop en rejäl slant i slutänden. Om du exempelvis sparar 500kr i månaden, med en första insättning på 10 000kr, och räknar med 10% i årlig snittavkastning, så kommer du att ha ett sparande som är värt ca 123 000kr efter 10 år, och där ungefär hälften av pengarna har kommit enbart från ränta på ränta-effekten. Det är inte illa med en begränsad budget! I kursen ”Spara och investera” så får du lära dig mer om sparande och ränta på ränta-effekten.

På nästkommande sidor lär vi dig hur du ska tänka när du skapar din budget.

Gå vidare

Behöver kompisen lite mer kunskap? Tipsa hen om